EW-Show

- Tips

Mailen met meerdere mailaccounts

Wanneer u meerdere e-mailaccounts in uw Outlook heeft staan, wordt een ogenschijnlijk willekeurig e-mailaccount gebruikt bij het mailen van keurmeestersbrieven, afhaalkaarten etc. Dan is het nodig om twee dingen in Outlook aan te passen.

Ten eerste uw standaard-e-mailaccount wijzigen

U kunt uw standaard-e-mailaccount wijzigen met de volgende stappen.
Selecteer Bestandsinstellingen > accountinstellingen > Accountinstellingen.
Selecteer in de lijst met accounts op het tabblad E-mail het account dat u als standaardaccount wilt gebruiken.
Selecteer Instellen als standaardinstelling > Sluiten.

Ten tweede nog dit aanpassen

Gebruik altijd het standaard-e-mailaccount voor het verzenden van nieuwe e-mail
Selecteer Bestand> Opties >Mail.
Onder Berichten verzenden, het selectievakje “Altijd het standaardaccount gebruiken bij het opstellen van nieuwe berichten” aanvinken.
Selecteer OK.
Zie afbeeldingen hieronder.

VERGEET NIET NA HET MAILEN DEZE AANPASSINGEN TERUG TE ZETTEN!

Anders loopt u het risico dat een nieuwe mail van uzelf vanaf het verkeerde account wordt verzonden.

<Omhoog>

Europese standaard konijnen

Voor de Europese klasse van konijnen is een Europese standaard onmisbaar. Niet alleen voor het secretariaat onmisbaar voor het verwerken van de inschrijvingen, maar ook voor de keurmeesters om nog dingen na te kunnen kijken tijdens de keuring als er volgens de Europese standaard wordt gekeurd.

Deze is verkrijgbaar via de webshop van de Duitse uitgeverij Hobby- und Kleintierzüchter Verlagsgesellschaft https://shop.hk-verlag.de/kaninchen.html. Het kost inclusief verzendkosten ca. € 40.

<Omhoog>

EW-Show overzetten naar een andere computer

Alles staat in één map namelijk C:\EW-Show. De mappen Program Files e.d. worden niet gebruikt. U kunt dan de map C:\EW-Show (de map zelf!) kopiëren naar een usb-stick en op de andere computer weer vanaf de stick kopiëren naar de C-schijf. Het enige wat daarna nog eventueel moet gebeuren is (zie menu Download):

  • het updaten van EW-Show
  • het installeren van de snelkoppelingen die op het bureaublad worden geplaatst

Aandachtspunt: kijk eerst met de windows verkenner of er al een map C:\EW-Show aanwezig is op de nieuwe computer. Zo ja, dan met de toets F2 de naam van deze oude map wijzigen door er een of meerdere x'en achter de zetten (of de datum van vandaag).

<Omhoog>

Duivenrassen en kleuren

De NBS heeft een erg handige lijst van erkende rassen waarbij ook de erkende kleuren. Dit is een handig hulpmiddel om onduidelijke inschrijvingen te ontcijferen en aan te passen. Zie menu Links

<Omhoog>

Groepindeling van de kleuren bij konijnen

De meeste rassen zijn nu opgesplitst per positiegroep zoals Kleurdwerg kleur, Kleurdwerg tekening, Kleurdwerg patroon enz. Wanneer u twijfelt onder welke positiegroep een bepaalde kleur valt, draai dan het codelijstje van kleuren van de konijnen op volgorde van code uit. U ziet dan de tussenkopjes van de positiegroepen er tussen staan. U komt bij dat lijstje vanuit hoofdmenu / Codebestanden enz. / Kleuren / Overzichten van kleuren.

<Omhoog>

Ereprijzen bij de konijnen

Voor de ereprijzen wordt nog vaak de oude indeling van grote rassen, middenrassen etc. gebruikt. Deze mag nog steeds worden gebruikt. In de nieuwe konijnenstandaard van 2007 vindt u de nieuwe indeling van de zeven groepen. Deze zijn:

  • (1) kleur
  • (2) tekening
  • (3) verzilvering/pareling
  • (4) kleurpatroon/uitmonstering
  • (5) wit
  • (6) hangoren
  • (7) bijzondere haarstructuur

Bij geringe aantallen kunt u eventueel groepen samenvoegen. In het menu van de tentoonstelling zit onder inschrijvingen de keuze overzichten van inschrijvingen. Hierbij staat ook een lijst van de ingeschreven rassen. Op deze lijst wordt ook de groep afgedrukt, zodat u geen (sub)ras over het hoofd kunt zien.

<Omhoog>

Indeling van de klassen bij cavia's en KK

Ingaande het showseizoen 2009/2010 mogen cavia's niet meer worden ingedeeld in oud en jong. Vanaf dat moment wordt alleen de A/B/C indeling gebruikt.

Deze indeling voor cavia's is:

  • A-klas (10 maanden en ouder)
  • B-klas (6 t/m 9 maanden)
  • C-klas (3 t/m 5 maanden) Let op! voor tentoonstellingen moeten de dieren minimaal 16 weken oud zijn.

Bij de kleine knagers ligt nu de grens van oud en jong bij (zie standaard):

  • tamme ratten: jong t/m 5 maanden
  • gerbils: jong t/m 5 maanden
  • hamsters: jong t/m 16 weken
  • muizen: jong t/m 10 weken
  • syrische hamsters t/m 16 weken
  • russische hamsters t/m 12 weken
  • chinesche dwerghamster t/m 20 weken
  • cambelli dwerghamster t/m 13 weken
<Omhoog>

Paren en koppels

Veel tentoonstellingen weten niet altijd goed wat het verschil is tussen een koppel en een paar en bij welke diergroepen ze wel of juist niet zijn toegestaan.

In het tentoonstellingsreglement is in paragraaf 5 (De inzending) lid 2 (In te zenden nummers) opgesomd wat in één kooi bij elkaar mag worden gezet. Als u geen geschikte kooien hebt voor bijvoorbeeld een trio grote hoenders, mag u ze elk apart in een kooi zetten (dus een grote bak per trio). Heeft nog een groot voordeel want als ze niet goed aan elkaar zijn gewend of door de vreemde omgeving, kunnen ze elkaar ook niet beschadigen.
Het is dan wel handig om daar op de afhaalkaart iets over te zeggen, want anders probeert de inzender ze toch in één kooi te proppen.

Paren zijn twee dieren, man en vrouw, die gezamenlijk als paar één predikaat krijgen en alleen gezamenlijk als paar in aanmerking komen voor ereprijzen alleen voor paren.

Koppels mogen alleen bij de oorspronkelijke en gedomesticeerde watervogels en zijn twee dieren (man en vrouw) die om welzijnsredenen in één kooi worden gezet maar het blijven twee individuele dieren die elk individueel een predikaat krijgen en die elk individueel in aanmerking komen voor alle (hoofd)ereprijzen.

Bij de parkvogels, kleine siervogels mogen dus alleen individuele dieren worden ingeschreven en individueel worden gehuisvest omdat in dat artikel verder niets staat over het bij elkaar mogen zetten in één kooi bij deze diergroepen.

Bij hoenders, dwerghoenders (geen serama) en gedomesticeerde watervogels zijn toegestaan: enkele nummers, paren, trio's en toomen. In de groep pelsdieren en serama's alleeen individuele dieren.
De 1e zin in dat artikel ” Onder een nummer wordt in dit reglement verstaan één of meer dieren die in één kooi worden/zijn ondergebracht.” Is niets meer of minder dan een definitie van wat onder een nummer wordt verstaan.

Koppels hoeven niet speciaal in het vraagprogramma te worden gevraagd zoals trio’s. Als iemand een koppel inschrijft bij de oorspronkelijke watervogels, bent u verplicht ze in één kooi te huisvesten. Voor koppels mag ook dezelfde kooimaat worden gebruikt als bij de individuele nummers!

Wees alert, want ik zie een enkele keer een vraagprogramma waarin staat dat koppels ook bij andere diergroepen zoals siervogels en oorspronkelijke duiven mogen worden ingeschreven. Dat leidt onherroepelijk tot een terechte Dis voor de inzender!

<Omhoog>

Maten etiketten

In het programma worden twee soorten etiketten gebruikt: 7 etiketten hoog en twee of drie etiketten naast elkaar. In de winkels liggen echter diverse varianten van deze formaten.
De standaard maat voor Ew-Show is 70*42.4mm (3 naast elkaar) of 105*42.4mm (twee naast elkaar).
Heeft u per ongeluk een andere maat dan kun u in Ew-Show bij het aanmaken een afwijkende bovenmarge in mm aangeven (bijv. 20 ipv 4). Dit is even testen met telkens één pagina afdrukken. Als dat nodig is, kunt u in Word de linker- en rechtermarge en/of de breedte van de etiketten nog iets aanpassen.

<Omhoog>

Afdrukken beoordelingskaarten via Word

Wanneer u de kaarten op een andere computer gaat afdrukken moet u van de kaarten een PDF-bestand maken (zie ook hieronder). In het Wordbestand zit niet het logo zelf maar alleen een verwijzing naar het bestand en de map op uw computer waar het staat.

Ondanks de instructies gaat het nog vaak fout waardoor o.a. het FB-logo niet wordt afgedrukt. Start Word op, klik op het het menu "Bestand", klik op "Afdrukken ..." en in het venster wat dan verschijnt, staat links onderin de knop "Opties". Klik hierop en dan kunt u bij "Printen op de achtergrond" het vinkje weghalen. Hierdoor wordt het geheugenmanagement van Word verbeterd. Maak altijd eerst een proefafdruk voordat u alle kaarten afdrukt.

Bij grotere aantallen is het verstandiger om een laserprinter te gebruiken. Doe het geperforeerde papier dan niet in de gewone papierlade, maar in de handinvoer (het klepje boven de gewone papierladen). De handinvoer is o.a. bedoeld om dikker papier te gebruiken!
Haal wel eerst de gewone papierladen leeg, zadat de printer niet naar het verkeerde papier kan overschakelen wanneer de handinvoer leeg is.
Wilt u toch een gewone inkjetprinter gebruiken, doe dan een klein stapeltje papier in de lade en vul dat dan aan als het leeg is.
Maak voor het afdrukken op een andere computer of uw werk altijd een pdf-bestand of neem het FB-logobestand mee en kijk in de handleiding hoe u vanuit Word elders kunt printen.

Let op of u nu direct afdrukt of op een andere PC: in Word de kaarten NOOIT opslaan of opslaan als .. omdat dan de structuur wordt aangepast. Dus ook afsluiten zonder bewaren wijzigingen. Gebruik alleen de originele door EW-Show aangemaakte bestanden. De kaarten kunnen alleen door Word goed worden afgedrukt.

Als u de kaarten op een andere PC of door een drukker wilt laten afdrukken, open de kaarten in Word en sla ze direct op als pdf-bestand. Dan blijft het logo op de kaarten staan.

<Omhoog>

Ander logo op de beoordelingskaart afdrukken

Voor een tentoonstelling is het FK-logo verplicht. Bij andere keuringen kunt u in plaats van geen logo een verenigingslogo of een foto in jpg-formaat gebruiken.

Zo'n logo moet vaak eerst worden aangepast (verkleind) voordat het past in het daarvoor bestemde vakje op de kaart. De grootte varieert ergens tussen 200*200 pixels tot maximaal 300*300 pixels. Met dit programma van Obvious Idea kunt u het logo of de foto verkleinen (voorbeeld instelling 200 pixels breed en hoog / Functie: maak passend / Algemeen toepassen: alleen verkleinen). Na het bewerken zet u het bestand in de map C:\EW-Show (met een korte naam van maximaal 8 tekens en geen spaties of i.d.) onder bijvoorbeeld de naam jd.jpg. Bij het aanmaken van de kaart in EW-Show vervangt u dan FKMODEL.JPG door JD.JPG (de rest van de naam laten staan).

Het is even testen welke grootte in pixels de juiste is om de afbeelding in Word goed op de kaart en afgedrukt te krijgen (zie ook tip hierboven).

Een andere optie, die vooral bij veren en sierduiven heel handig is, is om in Word bij een staande kaart met twee kolommen de kop- of voettekst sterk te vergroten en daar boven/onder iedere kolom de afbeelding te plakken. Met Wordart van Word kan het nog verder worden verfraaid. Met kopiëren/plakken kunnen zo alle bestanden van de kaarten worden aangepast. Bewaar ook een bestand onder een andere naam (bijvoorbeeld: Jubileum vereniging) voor later of als u de kaarten opnieuw moet aanmaken. Bij de puntenkaart kan dit ook maar daar is erg weinig ruimte in de kop- en voettekst zodat slechts een zeer klein logo etc. bijvoorbeeld aan de rechterzijde van de kolom kan worden gebruikt. Op deze manier kunt u bij een jubileumshow zowel het KLN-logo of FB-logo als uw eigen logo etc. afdrukken.

<Omhoog>

Afdrukken naar PDF-bestand

Voor drukkers enz. is het vaak nodig om de teksten in een PDF-bestand aan te leveren. Wanneer u nog geen "printer" heeft voor PDF-bestanden kunt u het gratis programma Bullzip gebruiken. Zie download. Heeft u een redelijk recente versie van Word, dan kunt u de bestanden vanuit Word zelf opslaan als een PDF-bestand.

<Omhoog>

Afdrukken A5 boekjes

In het algemeen wordt verkondigd dat het afdrukken vanuit Word op A5 formaat met de pagina’s in de juiste afdrukvolgorde van het boekje heel erg moeilijk is. Dit is met een simpel hulpmiddel helemaal niet zo moeilijk. Voor u is het erg belangrijk dat u dit zelf kunt doen omdat bijna alle drukkers overweg kunnen met zgn. PDF-bestanden. Omdat er dan niet meer vanuit Word wordt afgedrukt op papier (met bijvoorbeeld een voor dit doel altijd niet voldoende scherpe inkjetprinter), maar alleen het eindproduct op papier komt, bevorderd dit de drukkwaliteit van uw catalogus in hoge mate. En dat zonder extra kosten!

U maakt in Word gewoon het voorste deel van de catalogus aan op A5 formaat met alvast de juiste kop- en voetteksten (voor even en oneven pagina’s aparte voetteksten om e.e.a. altijd aan de buitenrand van het A5 boekje te krijgen). Hier kopieert en plakt u de tekst uit de RTF-bestanden, die door het programma worden aangemaakt voor keurmeestersopgave, inzenderslijst, de dieren en de ereprijzen erachter. Bij kolommen telkens de optie “vanaf dit punt” i.p.v. het hele document selecteren. Voor het uitzetten van de kolom doet u hetzelfde maar kiest u de optie één kolom. U moet erop letten dat het totaal aantal pagina’s een veelvoud van vier is.

Voor het printen heeft u een zgn. PDF-printer nodig. Dit is een fictieve printer die gewoon bij de andere printers staat, maar niets meer is dan een stukje sofware om een PDF-bestand aan te maken. Ikzelf werk met Jaws PDF Creator (verkrijgbaar op www.comcol.nl). Op het internet is ook gratis software te vinden, maar u moet opletten dat er geen stempeltjes in de vorm van reclameboodschappen in het document worden gezet. Voor het afdrukken moet u niet op de gewone manier afdrukken maar klikken op Control-P. In het hieronder te downloaden Exceldocument staat de berekening van de paginavolgorde en verdere toelichting wat te doen.

Klik hier voor: Excelbestand Inslagschema

<Omhoog>

Netwerk (tijdelijk op een show)

Deze informatie is alleen voor mensen met enige ervaring op het gebied van netwerkverbingen maken met computers.

Zie handleiding bij hoofdstuk algemeen: Netwerk op een show.

<Omhoog>

E-mail EW-Show | KLN | NBS | Aanvragen TT